Принцип дії нітрат-тестера

Існує багато різних впливів, що негативно позначаються на здоров'ї сучасної людини. Один із них - це якість продуктів харчування. Якщо говорити про свіжі продукти, то важливо оцінити їхню якість з точки зору вмісту в них нітратів. Як це зробити, щоб процес перевірки був наочним і простим?
Для чого потрібен нітратомір?
Тестування свіжих продуктів, а це не тільки фрукти, зелень і овочі, а й сира риба, м'ясо і навіть гриби, на наявність у них нітратів проводити найпростіше за допомогою нітратоміра - невеликого за розміром сучасного приладу. Його розробили спеціально, щоб можна було такі перевірки проводити в побутових умовах.
Жодних знань або навичок не потрібно, щоб користуватися нітрат-тестером, достатньо провести кілька простих тестів, щоб зрозуміти, як його застосовувати. Результуюче значення нітратомір показує не тільки в числовому вигляді, а й у зрозумілій колірній індикації.
Принцип роботи нітратоміра
Нітрат-тестер перевіряє всередині плоду величину електричного опору. Наявність всередині надлишку солей нітратних добрив одразу підвищить електричну провідність, це буде вказівкою, що з плодом або зразком дослідження щось не так.
Соки та інші природні рідини для конкретного продукту або плоду можуть також слугувати провідниками струму, але вони є стандартними з невеликою похибкою для кожного виду рослин, овочів, фруктів тощо. Ці показники вже враховані під час розроблення приладу. Перевищення вказуватиме на небезпечну концентрацію нітратів.
Щоб скористатися приладом, його датчик необхідно занурити в м'якоть досліджуваного зразка. При цьому заздалегідь зі списку в меню пристрою слід вибрати саме цей продукт перед тестом. Результуюче показання нітрат-тестер порівняє з ГДК для цього продукту або плоду, і надасть числову та якісну відповідь.
Функції сучасних нітрат-тестерів
Популярність нітратомірів зросла, але розуміння того, що на наше життя впливають й інші негативні чинники, призвела до того, що ці прилади стали більш універсальними і багатоцільовими. Зараз можна видокремити низку нітрат-тестерів, які можуть виконувати ще й додаткові функції, загалом існують такі модифікації:
- стандартна модель, що передбачає тестування на нітрати продуктів харчування;
- з двома опціями, крім стандартної ще включено визначник жорсткості води;
- також із двома опціями, куди додано визначник рівня радіаційного забруднення (дозиметр радіації);
- комплексні прилади, розраховані на проведення всіх трьох видів вимірювань.
Що більше опцій у нітратомірі, то він дорожче коштує, але тим вища його цінність. Жорсткість води прилад визначає за кількістю розчинених у прісній воді різних солей (солі жорсткості). Що їх більше, то жорсткіша вода, важливо знати це, якщо нею ви постійно користуєтеся або вживаєте в їжу.
Радіацію нітрат-тестер вимірює за допомогою лічильника Гейгера - Мюллера, який вбудовується всередину корпусу. Тип лічильника дає змогу визначати досить точно радіацію за гамма-випромінюванням, що має найбільшу проникаючу здатність.
Що робити з продуктами з високим вмістом нітратів?
Важливо також висвітлити тему того, що робити з продуктами харчування, які мають підвищений рівень нітратів, чи можна їх вживати в їжу, чи їх потрібно викинути? Річ у тім, що нітратні солі - активна хімічна сполука, яка легко вступає в реакцію і розчиняється у воді.
Які є рецепти, що дають змогу знизити рівень нітратів у продукті або плоді, давайте їх перелічимо:
- правильне очищення - видаляйте в плодах місця з'єднання їх зі стеблом, для зелені не використовуйте стебла, у деяких випадках видаляйте шкірку, і не використовуйте капустяний качан у їжу;
- попереднє вимочування на 20-30 хвилин очищених і порізаних плодів або продуктів, нітрати розчиняються у воді навіть при простому замочуванні, таку воду обов'язково потім злити;
- кип'ятіння - істотно допомагає, якщо ви планували варити плід, також таку воду застосовувати в їжу не можна. Сюди ж можна віднести приготування на пару;
- закваска, соління - допомагають знизити рівень нітратів у продукті, тут вони переходять у розсоли;
- застосування вітаміну С, наприклад, лимонний або апельсиновий сік, вітамін С допомагає усунути нітрати, саме тому їх немає в цитрусових;
- тривале зберігання - варто пам'ятати, що тривале підвальне зберігання овочів або фруктів також сприяє зниженню рівня нітратів у плодах.
Якщо ви виявили нітратоміром підвищений рівень нітратів у продукті, то один із цих рецептів допоможе вам їх знизити. За критично високого рівня краще цей продукт у їжу не вживати.